[παρουσίαση]

Εικονογράφοι, συγγραφείς, γραφίστες, λογοτεχνικοί πράκτορες, εκδότες, μεταφραστές, δάσκαλοι, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, τυπογράφοι και όλων των ειδών οι παραγωγοί και διανομείς συρρέουν κατά χιλιάδες στην έκθεση της Μπολόνια κάθε άνοιξη. Μικροί και μεγάλοι εκδότες παρουσιάζουν τα βιβλία τους σε εκατοντάδες περίπτερα, με τους σημαντικότερους και πιο καταξιωμένους της διεθνούς αγοράς να βρίσκονται δίπλα σε αυτούς που μόλις ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα. Σε καμία άλλη διεθνή έκθεση βιβλίου δε συγκεντρώνονται τόσοι επαγγελματίες του παιδικού βιβλίου. Ολόκληρη η πόλη ζει για τέσσερις μέρες στο πνεύμα της έκθεσης με ειδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις στο κέντρο της. Είναι μια παγκόσμια γιορτή του παιδικού βιβλίου.

Το 2016, τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία. Η έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Ιταλίας παρουσίασαν την έκθεση LOOK! – 300 τ.μ. γεμάτα με τη δουλειά και τη φαντασία των 30 καλύτερων Γερμανών εικονογράφων.

Η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια γίνεται εδώ και 53 χρόνια. Το 2016, σε έναν χώρο 24.038 τ.μ., συμμετείχαν 1.200 εκθέτες και 131 λογοτεχνικοί πράκτορες (από 98 χώρες και 55 γλώσσες), ενώ είχε περισσότερους από 25.000 επισκέπτες (με σχεδόν 15.000 από αυτούς να είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες του χώρου) και πάνω από 850 δημοσιογράφους από 33 χώρες. Έγιναν επίσης 166 επαγγελματικές συναντήσεις, με 12.000 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκειά της, απονεμήθηκαν 19 βραβεία και ειδικές μνείες σε βιβλία και δημιουργούς και πραγματοποιήθηκαν 9 ειδικές εκθέσεις.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως για όσους εργάζονται στον χώρο του παιδικού βιβλίου και είναι δυο βήματα από την Ελλάδα. Όμως, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα απουσίαζε. Ελπίζουμε του χρόνου...

Μαζί με τον «Τσαλαπετεινό» των εκδόσεων Νεφέλη (που είχε παράλληλη έκθεση στο στούντιο του Πάολο Γκέτσι στον Κήπο της Μπολόνια), το fairead ήταν εκεί.

bookfair.gr

video