Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΗΝΗ

έργα λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτικής επιλεγμένα από τη σύγχρονη αγορά ελληνικού βιβλίου

Με το βλέμμα στραμμένο στον διάλογο με το διεθνές κοινό των απαιτητικών αναγνωστών, η Μικέλα Χαρτουλάρη και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, δύο ονόματα καταξιωμένα στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, προτείνουν έναν δυναμικό κατάλογο τίτλων που εκδόθηκαν ή επανεκδόθηκαν μετά το 2008.

Η εξωτερική πολιτική για το βιβλίο μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την τύχη μιας  εθνικής λογοτεχνίας που δεν έχει κατορθώσει να υπερβεί το φράγμα της γλώσσας και να αποκτήσει μια διακριτή θέση στο διεθνές στερέωμα. Αυτή είναι η ελληνική περίπτωση εδώ και πολλές δεκαετίες, από τότε ακόμη που η έννοια και η πρακτική της εξωτερικής πολιτικής για το βιβλίο δεν είχαν καν εμφανιστεί στον ορίζοντα.

Ποια εργαλεία, όμως, διαθέτουμε προκειμένου να χαράξουμε και να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική για το βιβλίο; Ένα εργαλείο είναι η πρόκληση του ξένου ενδιαφέροντος μέσω της επιδότησης των μεταφράσεων. Ένα άλλο εργαλείο είναι η δημιουργία ειδικών μέσων επικοινωνίας, που θα προβάλλουν με συστηματικό τρόπο στο εξωτερικό τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή. Τα εργαλεία όμως αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα θεσμικών φορέων – υπουργείων, ιδρυμάτων ή άλλων ομόλογων οργανισμών. Ο ανά χείρας κατάλογος είναι ένα τρίτο εργαλείο, πέραν θεσμικών πρωτοβουλιών: αποτελεί μια πρακτική βάση για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κατοχυρωμένου κύρους διεθνείς εκθέσεις, συγκεντρώνοντας πρόσφατους και κάπως παλαιότερους (όχι πέραν της οκταετίας) τίτλους λογοτεχνίας αλλά και ιστορικών ή πολιτικοκοινωνικών δοκιμίων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διεγερτικά για τους ξένους εκδότες.

Βεβαίως, ο στόχος δεν είναι εύκολος ούτε τίθεται για πρώτη φορά. Παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν, απώτερο και απώτατο, δεν έλειψαν οι μεταφράσεις, τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες γλώσσες, το αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει: πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η ελληνική λογοτεχνία, που γράφεται από Έλληνες ή που γεννιέται στην ελληνική γλώσσα, εξακολουθεί να ζητείται μόνο εντός εθνικών συνόρων. Τι την κάνει να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι και να περάσει κάποια στιγμή με αξιώσεις στο εξωτερικό; Να φταίει άραγε το ότι οι ξένοι δεν έχουν πάψει να περιμένουν από την Ελλάδα παρά μόνο εικόνες φολκλόρ; Μα, αν προσέξουμε τι έχει μεταφραστεί τα τελευταία χρόνια από Έλληνες συγγραφείς (χάρη και στο προσωπικό γούστο των μεταφραστών), δε θα συναντήσουμε πουθενά το φολκλόρ. Μήπως πάλι φταίει το ότι η ελληνική λογοτεχνία φαντάζει πολύ περιφερειακή και τοπική; Σύμφωνοι, αλλά η λογοτεχνική παγκοσμιοποίηση έχει εν πολλοίς στηριχθεί σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο, με εντυπωσιακότερο παράδειγμα την κεντροευρωπαϊκή λογοτεχνία. Πολλοί αναφέρουν κατά καιρούς ως βασική παράμετρο του προβλήματος το ζήτημα της συνθετικής ακεραιότητας του ελληνικού μυθιστορήματος. Μια τέτοια έλλειψη, ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι υφίσταται, δεν έχει εμποδίσει άλλες λογοτεχνίες να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Μήπως, εντούτοις, φταίει κάτι άλλο; Το γεγονός πως οι περισσότερες μεταφράσεις ελληνικών έργων απομακρύνονται γρήγορα από τα ράφια των βιβλιοπωλείων χωρίς να επανέλθουν ποτέ στη θέση τους; Αλλά, αν τα μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία δεν μπορούν να σταθούν παρά μόνο για λίγο καιρό στα ράφια, τότε το πρόβλημά μας είναι για άλλη μια φορά η έλλειψη ζήτησης.

Ίσως όλα αυτά να οφείλονται στο ότι η λογοτεχνία εντέλει δεν εξαρτάται παρά μόνο κατά περίπτωση από την εξωτερική πολιτική για το βιβλίο (όποιος κι αν τη σχεδιάζει ή την ασκεί). Ίσως επιπροσθέτως να οφείλονται και στο ότι η λογοτεχνία δεν κάνει συλλογική καριέρα, αλλά κερδίζει τους πόντους της σε μοναχικό στίβο. Όπως κι αν έχει, οι Έλληνες συγγραφείς έχουν πάντα τη δυνατότητα να σταματήσουν να ζουν εντός και επί τα αυτά και να απαλλαγούν κάποτε από τη διεθνή τους μοναξιά.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους συγγραφείς επιστημονικών δοκιμίων, τα οποία γνωρίζουν μια πρωτοφανή άνθιση στα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται για ένα επιστημονικό δυναμικό, για γυναίκες και άντρες από την Ελλάδα με αξιοζήλευτη παρουσία σε πανεπιστήμια εντός και εκτός των τειχών, που επαναπροσεγγίζουν την ελληνική ιστορία, κοινωνία ή πολιτική αλλά και την ελληνική κουλτούρα, τα ζητήματα των νοοτροπιών και των ιδεών μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα, ενσωματώνοντας τη μεγάλη διεθνή εικόνα. Αυτό το δυναμικό συνομιλεί με τις σύγχρονες ανησυχίες και αναζητήσεις, κυκλοφορεί ήδη στα διεθνή fora, σε συνέδρια ή ηλεκτρονικά-έντυπα ΜΜΕ και διευρύνει με τις μελέτες ή τις αναλύσεις του τη διεθνή βιβλιογραφία στα κρίσιμα ζητήματα του σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, και αυτοί οι συγγραφείς είναι δέσμιοι της περιφερειακής ελληνικής αγοράς, και μέχρι τώρα δεν έχουν βρει τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας με τη διεθνή αναγνωστική ζήτηση.

Η φιλοδοξία λοιπόν του καταλόγου Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΗΝΗ είναι ακριβώς αυτή: να απευθυνθεί μέσω προσεκτικά επιλεγμένων προϊόντων στη διεθνή κοινότητα, καλύπτοντας μιαν υπό την ευρεία έννοια εκδοτική επικαιρότητα.

Σκοπός μας συγκροτώντας τον κατάλογο δεν ήταν να ακολουθήσουμε τα κριτικά μας γούστα αλλά να διαμορφώσουμε εξωστρεφείς ποιοτικές προτάσεις (των εμπορικών επιτυχιών συμπεριλαμβανομένων) που θα απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, την πολυμέρεια και την πολυφωνία του σύγχρονου ελληνικού λογοτεχνικού και δοκιμιακού τοπίου καθώς και τις ανησυχίες που το τροφοδοτούν.

Last update on: 18 Oct. 2016


Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά της Περιφέρειας. Σε νεαρή ηλικία συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Αυγή, Πρώτη και Καθημερινή. Εν συνεχεία εργάστηκε επί εικοσαετία ως κριτικός λογοτεχνίας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Βήμα της Κυριακής. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια και κριτικές μελέτες και έχει επιμεληθεί ποιητικές και πεζογραφικές ανθολογίες.

 

Η Μικέλα Χαρτουλάρη κάνει κριτικές παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων στην Εφημερίδα των Συντακτών και είναι αρχισυντάκτρια του δίγλωσσου ψηφιακού περιοδικού ιδεών και κοινωνικοπολιτικών αναλύσεων Χρόνος (www.chronosmag.eu). Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία-ΜΜΕ στο γαλλικό Institut de Presse του Πανεπιστημίου Paris II, και από το 1984 εργάζεται στο πεδίο του πολιτισμού ως δημοσιογράφος με ειδίκευση στην πολιτισμική πολιτική και στην πνευματική ζωή. Δημιούργησε και εμψύχωνε (2002-2013) ένα από τα πλέον παρεμβατικά ένθετα για το βιβλίο στον ελληνικό Τύπο, το «Βιβλιοδρόμιο» της εφημερίδας Τα Νέα. Συνεργάστηκε επίσης με τη δημόσια τηλεόραση (ΕΤ1, 2006-2013), παίρνοντας συνεντεύξεις μαζί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη από κορυφαίους συγγραφείς σε όλη την υφήλιο, για τη σειρά ντοκιμαντέρ Οι κεραίες της εποχής μας.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1. Ιστορικό μυθιστόρημα

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Γαλανάκη, Ρέα Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα 2009 Καστανιώτης
Πανσέληνος, Αλέξης Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια 2012 Μεταίχμιο
Θέμελης, Νίκος Η αναχώρηση 2014 Μεταίχμιο
Δούκα, Μάρω τριλογία /
Στις γραμμές του μύθου και της ιστορίας. Αθώοι και φταίχτες, τ. Α΄
2004 Πατάκης
Δούκα, Μάρω τριλογία /
Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ, τ. Β΄
2010 Πατάκης
Δούκα, Μάρω τριλογία /
Έλα να πούμε ψέματα, τ. Γ΄
2014 Πατάκης
Τριανταφύλλου, Σώτη Σπάνιες γαίες 2013 Πατάκης
Ελευθερίου, Μάνος Πριν από το ηλιοβασίλεμα 2012 Μεταίχμιο
Κοροβίνης, Θωμάς ’55 2012 Άγρα
Ζουργός, Ισίδωρος Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο 2013 Πατάκης
Βλαβιανός, Χάρης Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ 2016 Πατάκης
Νικολαΐδου, Σοφία Απόψε δεν έχουμε φίλους 2010 Μεταίχμιο
Παπαλιού, Ντορίνα Το απαραίτητο φως 2013 Ίκαρος
Μπακόλας, Νίκος Η μεγάλη πλατεία 2014 Κέδρος
Θεοδωρόπουλος, Τάκης Βερονάλ 2015 Μεταίχμιο
Μοδινός, Μιχάλης Η σχεδία 2011 Καστανιώτης
Δεληγιώργη, Αλεξάνδρα Τρυφερός σύντροφος 2011 Άγρα
Μαραγκόπουλος, Άρης Το χαστουκόδεντρο 2012 Τόπος
Βαλτινός, Θανάσης Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη 2011 Εστία
Κούρτοβικ, Δημοσθένης Τι ζητούν οι βάρβαροι 2012 Εστία
Δαββέτας, Νίκος Η Εβραία νύφη 2014 Μεταίχμιο
Ηλιοπούλου, Βασιλική Σμιθ 2009 Πόλις
Τσιαμπούσης, Βασίλης Γαλάζια αγελάδα 2013 Μεταίχμιο
Χουζούρη, Έλενα Πατρίδα από βαμβάκι 2009 Κέδρος

2. Λογοτεχνία της κρίσης

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Οικονόμου, Χρήστος Κάτι θα γίνει, θα δεις 2010 Πόλις
Πάουελ, Μαρία Όξινη βροχή 2013 Κέδρος
Τζαμιώτης, Κωνσταντίνος Δ. Η πόλη και η σιωπή 2013 Καστανιώτης
Τσίρμπας, Γιάννης Η Βικτώρια δεν υπάρχει 2013 Νεφέλη
Μαργαρίτης, Κυριάκος Όταν θα βγαίνουν τα λιοντάρια, φιλησέ με 2013 Ψυχογιός
Κουτσούκος, Γιώργος Ενυδρείο 2014 Κίχλη
Μιχαηλίδης, Μιχάλης Οι επόπτες 2016 Νεφέλη
Δανέλλης, Βασίλης Λιβάδια από ασφοδίλι 2014 Καστανιώτης
Μάντης, Νίκος Α. Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί 2014 Καστανιώτης
Κατσουλάρης, Κώστας Νυχτερινό ρεύμα 2015 Πόλις
Δενδρινός, Γιώργος Πάει η μουστάρδα στην κρεμ μπουρλέ; 2015 Μεταίχμιο
Κυριακίδης, Αχιλλέας 360 2013 Πατάκης
Αστερίου, Χρήστος Ίσλα Μπόα 2012 Πόλις
Φακίνου, Μαρία Η αρχή του κακού 2012 Καστανιώτης
Φακίνος, Μιχάλης Λευκή ευθεία γραμμή 2013 Κέδρος
Κουγιουμτζή, Μαρία Κι αν δεν ξημερώσει; 2013 Καστανιώτης
Μάρκαρης, Πέτρος «Τριλογία της κρίσεως»: Ληξιπρόθεσμα δάνεια 2010 Γαβριηλίδης
Μάρκαρης, Πέτρος «Τριλογία της κρίσεως»: Περαίωση 2011 Γαβριηλίδης
Μάρκαρης, Πέτρος «Τριλογία της κρίσεως»: Ψωμί, παιδεία, ελευθερία 2012 Γαβριηλίδης
Μαρτινίδης, Πέτρος Χωρίς αποζημίωση 2011 Νεφέλη

3. Ελληνική κοινωνία

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Μήτσορα, Μαρία Από τη μέση και κάτω 2014 Πατάκης
Ξανθούλης, Γιάννης Ο θείος Τάκης 2016 Διόπτρα
Δημητρίου, Σωτήρης Τα ζύγια του προσώπου 2009 Πατάκης
Φάις, Μισέλ Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου 2011 Πατάκης
Μιχαλοπούλου, Αμάντα Η γυναίκα του Θεού 2014 Καστανιώτης
Καρυστιάνη, Ιωάννα Τα σακιά 2010 Καστανιώτης
Δημητρακάκη, Άντζελα Αεροπλάστ 2015 Εστία
Σταμάτης, Αλέξης Μπαρ Φλωμπέρ 2012 Καστανιώτης
Χειμωνάς, Θανάσης Δεν την αγαπάω πιά 2010 Πατάκης
Κορτώ, Αύγουστος Το βιβλίο της Κατερίνας 2013 Πατάκης
Γιαννακάκη, Ελένη Σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο 2016 Πατάκης
Κολλιάκου, Δήμητρα Το ήμισυ του παντός 2015 Πατάκης
Καβανόζης, Κώστας Το χαρτόκουτο 2015 Πατάκης
Παπαμόσχος, Ηλίας Χ. Ο μυς της καρδιάς 2011 Μεταίχμιο
Κυθρεώτης, Χρήστος Μια χαρά 2014 Πατάκης
Γκανάς, Μιχάλης Γυναικών 2010 Μελάνι
Συμπάρδης, Γιώργος Μεγάλες γυναίκες 2015 Μεταίχμιο
Καλούτσας, Τάσος Η ωραιότερη μέρα της 2011 Μεταίχμιο
Μακρόπουλος, Μιχάλης Το δέντρο του Ιούδα 2014 Κίχλη
Αναστασέα, Νίκη Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι 2012 Πόλις
Μαγκλίνης, Ηλίας Πρωινή γαλήνη 2015 Μεταίχμιο
Παναγιωτόπουλος, Νίκος Γραφικός χαρακτήρας 2016 Μεταίχμιο
Χαριτόπουλος, Διονύσης Πειραιώτες 2016 Τόπος
Πετσετίδης, Δημήτρης Επί τέσσερα 2014 Εστία
Ακρίβος, Κώστας Ποιος θυμάται τον Αλφόνς 2010 Μεταίχμιο
Χαρπαντίδης, Κοσμάς Κρυφές αντοχές 2011 Μεταίχμιο
Διβάνη, Λένα Ένα πεινασμένο στόμα 2010 Καστανιώτης
Γκόζης, Γιώργος Αφήστε με να ολοκληρώσω 2014 Πόλις
Μακριδάκης, Γιάννης Η δεξιά τσέπη του ράσου 2009 Εστία
Παπαδάκη, Κάλλια Δενδρίτες 2015 Πόλις
Χουρμουζιάδου, Ελιάνα Απώλεια Σοφίας 2014 Μίνωας
Γκουρογιάννης, Βασίλης Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή 2009 Μεταίχμιο
Αλεξάκης, Βασίλης μ.Χ. 2007 Εξάντας
Κώτσιας, Τηλέμαχος Οι δεινόσαυροι των Αθηνών 2015 Πατάκης
Σκαμπαρδώνης, Γιώργος Υπουργός νύχτας 2016 Πατάκης
Φακίνου, Ευγενία Στο αυτί της αλεπούς 2016 Καστανιώτης
Ζατέλη, Ζυράννα Και με το φως του λύκου επανέρχονται 2013 Καστανιώτης
Γρηγοριάδης, Θεόδωρος Το Παρτάλι 2010 Πατάκης
Σωτάκης, Δημήτρης Ο θάνατος των ανθρώπων 2012 Κέδρος
Χατζηγιαννίδης, Βαγέλης Το ελάχιστο ίχνος 2013 Το Ροδακιό
Πέτσα, Βασιλική Θυμάμαι 2011 Πόλις
Μπογιάνου, Ευγενία Ακόμα φεύγει 2014 Πόλις
Παλαβός, Γιάννης Αστείο 2012 Νεφέλη
Παπαμάρκος, Δημοσθένης Γκιακ 2014 Αντίποδες
Περούλης, Κώστας Αυτόματα 2015 Αντίποδες
Μπουραζοπούλου, Ιωάννα Ο δράκος της Πρέσπας 2014 Καστανιώτης
Χρυσόπουλος, Χρήστος Το σώμα του Τιρθανκάρα 2014 Νεφέλη
Δοξιάδης, Απόστολος Μακαβέττας 2010 Ίκαρος
Σωτηροπούλου, Έρση Ζιγκ ζαγκ στις νερατζιές 2012 Μεταίχμιο
Χωμενίδης, Χ. Α. Στη Δευτέρα παρουσία ας μας βάλουν απουσία 2010 Πατάκης
Σουρούνης, Αντώνης Μερόνυχτα Φραγκφούρτης 2008 Καστανιώτης
Μάτεσις, Παύλος Graffito 2010 Καστανιώτης
Δημητριάδης, Δημήτρης Πεθαίνω σαν χώρα 2010 Σαιξπηρικόν
Χαρτοματσίδης, Χρήστος Είναι κάπου αλλού η γιορτή 2011 Τόπος
Βασιλικός, Βασίλης Θύματα ειρήνης 2014 Γκοβόστης
Κοτζιάς, Αλέξανδρος Φανταστική περιπέτεια 2012 Κέδρος
Ζέη, Άλκη Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα 2013 Μεταίχμιο
Νόλλας, Δημήτρης Μάρμαρα στη μέση 2015 Ίκαρος

4. Αστυνομικές ιστορίες – Νουάρ

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Μαρής, Γιάννης Το τέλος του δρόμου 2016 Άγρα
Πολιτοπούλου, Μαρλένα Η μνήμη της πολαρόιντ 2009 Μεταίχμιο
Αγαπητός, Παναγιώτης Μέδουσα από σμάλτο 2009 Άγρα
Καπετανάκης, Δημήτρης Ας πέσουμε 2016 Εστία
Μαμαλούκας, Δημήτρης Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών 2016 Κέδρος
Μιχαηλίδης, Τεύκρος Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι 2016 Πόλις
Μπράμος, Γιώργος Το ψέμα του λύκου 2013 Καστανιώτης
Φιλίππου, Φίλιππος Η κόρη του εφοπλιστή 2013 Αιγαίον
Αποστολίδης, Ανδρέας Είσαι ο Παπαδόπουλος! 2009 Άγρα
Γκάκας, Σέργιος Στάχτες 2008 Καστανιώτης
Λίγκας, Σπύρος Έγκλημα στην Ταξιαρχία 2012 Πόλις
Παπαγρηγορίου, Στέλιος Οι σημαίες δεν ανεμίζουν τη νύχτα 2013 Νεφέλη
Καλφόπουλος, Κώστας Θ. Καφέ Λούκατς. Budapest noir 2008 Άγρα

ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα που συνομιλούν με τα διεθνή ερευνητικά ενδιαφέροντα, με τη διεθνή διανόηση και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

1. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, Δικτατορία 1967-74

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Συλλογικό Η μακρά σκιά της δεκαετίας του ’40. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος   Αλεξάνδρεια
Χαραλαμπίδης, Μενέλαος Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας 2014 Αλεξάνδρεια
Βόγλης, Πολυμέρης Η αδύνατη Επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του Εμφυλίου πολέμου 2014 Αλεξάνδρεια
Κωστόπουλος, Τάσος Κόκκινος Δεκέμβρης. Το ζήτημα της επαναστατικής βίας 2016 Βιβλιόραμα
Συλλογικό, Επιμ. Στράτος Δορδανάς, Βασιλική Λάζου, Βαγγέλης Τζούκας, Λάμπρος Φλιτούρης Η Κατοχική βία. Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία 2016 Ασίνη
Ηλιού, Φίλιππος Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Η εμπλοκή του ΚΚΕ (γ' έκδοση) 2010 Θεμέλιο
Van Boesschoten, Riki & Danforth, Loring M. Τα παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου. Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης 2015 Αλεξάνδρεια
Κουσουρής, Δημήτρης Δίκες των δοσιλόγων 1941-44. Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη 2014 Πόλις
Καλύβας, Στάθης Καταστροφές και θρίαμβοι. Οι επτά κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας 2015 Παπαδόπουλος
Κορνέτης, Κωστής Τα παιδιά της δικτατορίας 2015 Πόλις
Ελευθεράτος, Διονύσης Λαμόγια στο χακί. Οικονομικά θαύματα και θύματα της Χούντας 2015 Τόπος
Βερέμης, Θάνος Βαλκάνια. Ιστορία και κοινωνία. Ένα πολύχρωμο υπόδειγμα εθνικισμού 2016 Αλεξάνδρεια
Αποστολίδου, Βενετία Τραύμα και μνήμη. Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων 2010 Πόλις
Φλάισερ, Χάγκεν Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη δημόσια ιστορία 2008 Νεφέλη

2. Οι περιπέτειες των Ελλήνων εβραίων

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Μπενβενίστε, Ρίκα Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση. Εκτόπιση. Επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940 2014 Πόλις
Μόλχο, Ρένα Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 2015 Πατάκης

3. Ακροδεξιά, ναζισμός, φασισμός στον 21ο αιώνα

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Ψαρράς, Τάσος Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής 2012 Πόλις
Παπαϊωάννου, Κωστής Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής 2013 Μεταίχμιο
Κουζέλης, Γεράσιμος Φασισμός και δημοκρατία 2014 Νήσος

4. Αριστερά, κρίση

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος Η γυμνή βασίλισσα. Έργα και ημέρες του οικονομικού λόγου 2014 Καστανιώτης
Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος Μορφές συνέχειας και ασυνέχειας. Από την ιστορική εθνεγερσία στην οικουμενική δυσφορία 2013 Θεμέλιο
Λιάκος, Αντώνης Η επιστροφή της Κοκκινοσκουφίτσας. Η Αριστερά και πώς να την σκεφτούμε σε κρίσι-μους καιρούς 2014 Νεφέλη
Δουζίνας, Κώστας Αντίσταση και Φιλοσοφία στην κρίση 2011 Αλεξάνδρεια
Σεβαστάκης, Νικόλας & Σταυρακάκης, Γιάννης Λαϊκισμός, Αντιλαϊκισμός και κρίση 2012 Νεφέλη
Μπαλτάς, Αριστείδης Παράμετροι και γνώμονες εξ αριστερών 2016 Νήσος
Δοξιάδης, Κύρκος Προπαγάνδα. Η προπαγάνδα στην Ελλάδα της κρίσης 2016 Νήσος
Σταμάτης, Γιώργος Ο δρόμος προς το Μνημόνιο. Οικονομική και κοινωνική συγκυρία 2007-2009 2015 Νήσος
Τάσιος, Θ. Π. Ηθο-οικονομικά. Πίστη-Πίστωση 2013 Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Λούλης, Γιάννης Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας.Το φαινόμενο Τσίπρας   Καστανιώτης
Συλλογικό, Επιμ. Ν.Γ. Γεωργαράκης, Ν. Δεμερτζής Το πολιτικό πορτρέτο της Ελλάδας. Κρίση και η αποδόμηση του πολιτικού 2015 Gutenberg
Βρεττός, Σπύρος Α. Στις ρίζες της κρίσης. Η δεκαετία του 1980 2016 Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Βαρουφάκης, Γιάννης Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία 2014 Πατάκης
Βαρουφάκης, Γιάννης Παγκόσμιος Μινώταυρος. Οι πραγματικές αιτίες της κρίσης 2012 Λιβάνης
Κιουπκιολής, Αλέξανδρος Πολιτικές της ελευθερίας. Αγωνιστική δημοκρατία, μετα-αναρχικές ουτοπίες και η ανάδυση του πλήθους 2011 Εκκρεμές
Βαλντέν, Σωτήρης Ευρώπη, ελληνική κρίση και δημοκρατική Αριστερά 2014 Πόλις
Παππάς, Τάκης Σ. Λαϊκισμός και η κρίση στην Ελλάδα 2015 Ίκαρος
Ιορδάνογλου, Χρυσάφης Ι. Κράτος και ομάδες συμφερόντων. Μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας 2013 Πόλις
Δραγούμης, Φίλιππος Η ηθική πίσω από την κρίση. Σκέψεις για την ηθική φιλοσοφία εν μέσω οικονομικής κρίσης 2013 Άγρα
Σιακαντάρης, Γιώργος Οι μεγάλες απουσίες: Η ελληνική δημοκρατία σε άμυνα 2011 Πόλις
Τσούκας, Χαρίδημος Κ. Η τραγωδία των κοινών. Πολιτική φαυλότητα, απαξίωση θεσμών και χρεοκοπία 2015 Ίκαρος

5. Προσφυγικό Ζήτημα

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Λυγερός, Σταύρος Η εισβολή των αμάχων   Πατάκης
Χριστόπουλος, Δημήτρης Στο ρίσκο της κρίσης. Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων 2013 Αλεξάνδρεια

6. Ελληνική κοινωνία – 20ός αιώνας

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος Η Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας. Από τη μακρά εφηβεία στη βίαιη ενηλικίωση 2013 Θεμέλιο
Butler, Judith & Αθανασίου, Αθηνά Απ-αλλοτρίωση. Η επιτελεστικότητα στο πολιτικό   Τόπος
Βόγλης, Πολυμέρης Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή 1941-44 2014 Αλεξάνδρεια
Περσάκη, Ιουλία Κατοχή και πείνα   Εστία
Ριζάς, Σωτήρης Παρατάξεις και κόμματα στη μεταπολεμική Ελλάδα 2016 Εστία
Ριζάς, Σωτήρης Παρατάξεις και κόμματα στη μεταπολεμική Ελλάδα 2016 Εστία
Παπανικολόπουλος, Δημήτρης Δεκέμβρης 2008, Ανάλυση και ερμηνεία. Οι αιτιώδεις μηχανισμοί πίσω από τα συγκρουσιακά γεγονότα 2016 Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Πλουμίδης, Σπυρίδων Τα μυστήρια της Αιγηίδος. Το Μικρασιατικό ζήτημα στην ελληνική πολιτική 1891-1922 2016 Εστία
Νταλαχάνης, Άγγελος Ακυβέρνητη παροικία. Οι Έλληνες στην Αίγυπτο από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937-1962 2016 Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

7. Ελληνική Επανάσταση

Συγγραφέας Τίτλος Έτος κυκλοφορίας Εκδότης
Καρακατσούλη, Άννα Μαχητές της Ελευθερίας. Η ελληνική επανάσταση στη διεθνή της διάσταση 2016 Πεδίο
Θεοτοκάς, Νίκος Ο βίος του στρατηγού Μακρυγιάννη. Απομνημονεύματα και Ιστορία 2012 Βιβλιόραμα
Κρεμμυδάς, Βασίλης Η Ελληνική επανάσταση του 1821. Τεκμήρια. Αναψηλαφήσεις. Ερμηνείες 2016 Gutenberg